Ommoord Ziet Sarah
RKC WION
Max Planckplaats 300
3068 ZH Rotterdam
010-4219160

       @RKCwion
       RKC WION


Ommoord Ziet Sarah

Hoe WION in Ommoord kwam – 2

Ter gelegenheid van Ommoord Ziet Sarah (september 2015)

Vele jaren voordat WION verhuist van het Lange Pad (Kralingen) gaan er al stemmen op om eens een eigen terrein te hebben. Hiervoor wordt door wijlen ere voorzitter Aad Kats het zgn I.T. fonds (eigen terrein fonds) opgericht. Met centen, stuivers en dubbeltjes sparen de WION leden om eens op een eigen terrein te kunnen spelen. In 1972 wordt er een commissie in het leven geroepen om het 40 jarig bestaan uitgebreid te vieren. Dit wordt een zwarte bladzijde voor WION. Omdat het bestuur geen geld heeft om het feest te organiseren, eist het bestuur het gespaarde bedrag op van de toenmalige beheerder van het I.T.  fonds Aad Kats. Deze is niet bereid om de gespaarde 2000 gulden voor een feest af te staan en wordt daardoor gestraft door zijn ere lidmaatschap af te nemen.

In deze tijd worden door de gemeente Rotterdam diverse sportterreinen aangelegd, waaronder ons huidige veld aan de Robert Kochplaats. Dit veld was een boeren terp, dwz. een verhoogd stuk grond ongeveer 1,5 meter boven de rest van de omgeving. Omdat in 1972 bijna alle leden uit Crooswijk en Kralingen komen, begint men in Ommoord propaganda te maken voor het korfballen. Dit gebeurt in hoofdzaak op de lagere scholen en doordat Ommoord een jonge wijk is met heel veel kinderen werden een aantal leden waaronder Janny van der Steen, toen nog Janny Willemse, door het bestuur gevraagd het schoolkorfbal in Ommoord te starten. Ongeveer 80 kinderen starten met de trainingen en spelen onderlinge wedstrijdjes in gymzalen en op grasveldjes, zo veel mogelijk in Ommoord. Van de 80 kinderen werden een groot aantal lid en de 8 beste daarvan speelden de openingswedstrijd. Zij vormeden toen de C1. Die wedstrijd werd toen geleid door Jenny Mulder.

Bh010

Vanaf Debije ERA balkon: de busbaan in aanleg. V.l.n.r. zien we Kellogg schakelflat met daarachter een stukje Kellogg ERA, de Grasbuurt, met daarvoor de boerderij van Verdoold (Ommoordseweg 251), Max Planck ERA
Bron: Collectie HC “De Ommoordse Polder” / M.J. van Agthoven

Het veld dat in 1973 gereed is gekomen om voor WION een nieuwe start te zijn, wordt direct na het gereed te zijn gekomen, afgekeurd door de gemeente omdat er enorme putten in zijn gevallen. Natuurlijk was het zo dat als je van een nieuw terrein gebruik gaat maken, staat er alleen maar gras op dat veld en is er verder geen enkele accommodatie waar je manden, ballen, palen en linten op kan bergen. Deze spullen werden met een aanhangwagentje naar een garage van een van de leden (red.: ondergetekende) gebracht die daarvoor zijn garage beschikbaar had gesteld. Om toch iets op het veld te kunnen gebruiken werd er een bungalowtent opgezet waarin thee en limonade werden verkocht. Hiervoor zorgde Wil en Gijs Willemse die daardoor de eerste kantine commissie vormde.

In 1975 heeft de firma van Eesteren een directiekeet over die bij ons op het veld wordt herbouwd en dan hebben we onze eerste eigen kleedkamer, zowel voor de WION spelers als de tegenstanders. Het was behelpen, maar we waren de koning te rijk. Maar een echte kantine is toch wel iets waar we van dromen. En sparen.

Bij een bevriende korfbalvereniging (Velox) speelde een architect en die was bereid om voor een vriendenprijsje 0,0 een bouwplan te maken voor een kantine met twee kleedlokalen inclusief douches. Een van de wensen van WION was het puntdak dat nog steeds de WION kantine siert.

Maar al snel wordt er gedacht aan uitbreidingen, deze  komt in 1985 als de gemeente de zgn. wisselwoningen gaat vernieuwen en de oude gaat afstoten. Wij krijgen zo’n wisselwoning en deze zal tot aan de bouw van de sporthal dienst blijven doen als vergaderruimte, drukkerij en verzorgingskamer.

Anton Zuidema


Hoe WION in Ommoord kwam – 1

De gemeente Rotterdam kwam in februari 1974 met de vraag of WION er iets voor voelde om van het LangePad naar Ommoord te verhuizen.  Het  volledige bestuur heeft dit voorstel  toen met beide handen aangenomen, te meer omdat we andere locaties zoals De Bosdreef en de Alexanderpolder al hadden afgewezen.

Vanzelfsprekend moesten ook de WION leden zich hiermee nog akkoord verklaren, in een toen nogal emotionele buitengewone algemene ledenvergadering zagen de WION leden ook wel in dat in Crooswijk blijven niet echt een optie was. Crooswijk en Kralingen waren zeer aan het vergrijzen en het leden aantal was sterk terug gelopen dus een nieuwe wijk in Rotterdam gaf ook ons weer nieuwe kansen.

Ons nieuwe veld zou komen aan de Robert Kochplaats 300!

Folders in brievenbussen stoppen, schoolkorfbal uit de grond stampen kortom een hoop werk maar met veel hulp van onze leden hebben we het geklaard, een nieuw veld, erg veel nieuwe leden en een bestuur wat al druk in de weer was voor een eigen kantine. De aspiranten van Crooswijk verzamelde in Crooswijk om met de bus naar Ommoord te komen zodat ook zij gewoon konden blijven spelen bij WION.

Bh098

Genomen vanuit Debije ERA balkon: Aanleg WION-terrein en keerlus busbaan. V.l.n.r. zien we Kellogg schakelflat met daarachter Kellogg ERA, de Grasbuurt, verzorgingshuis Boekholt aan de Robert Kochplaats, Max Planck ERA
Bron: Collectie HC “De Ommoordse Polder” / M.J. van Agthoven

In April 1974 had het bestuur bouwtekeningen voor een nieuwe kantine al klaar, gemaakt door Sjoerd Westra. De tekeningen werden ingediend bij de gemeente want op een sportveld hoort een kantine met kleedkamers. Ze (het bestuur) moest nog wel “even” met een goed financieringsplan op de proppen komen bij de gemeente, dit leverde nogal wat kopzorgen op en na een jaar was het dan allemaal een beetje rond Juni 1975. Deze begroting werd samen met de aangepaste bouwtekeningen  opnieuw ingediend bij de gemeente. Helaas liet de gemeente weten dat een en ander niet aan de gewenste  eisen voldeed. Dus Sjoerd met behulp van Aad Zevenbergen weer aan de slag, wat lijntjes veranderd, een beetje gestuft, andere maten gebruikt en hoppa weer opnieuw ingezonden inmiddels september 1975. Ergens rond sinterklaas liet de gemeente ons weten ze gaven toestemming mits we kwamen met een nieuw financieringsplan, WION ging ervan uit dat we 2 officiële speelvelden hadden (toen nog 3 vakken korfbal) dus hadden we ook dubbele kleedkamers op te tekeningen staan, de gemeente vond dat we maar 1 speelveld hadden dus de helft van de aangevraagde subsidie voor de kleedkamers kregen we niet , oke weer schrappen we moesten immers  34.000 GULDEN  besparen.

Grote stilte volgde de gemeente zweeg in alle talen. Het bestuur had ook een verzoek ingediend om alvast aanvang van de bouw te starten en wel op zaterdag 30 oktober 1976 werd een rituele handeling verricht van het wegnemen van een tegel. Aad Mulder deed daarna een oproep via het WION krantje voor vrijwilligers om zo’n 200 kubieke meter grond te verwijderen. Overstelpt met aanmeldingen van leden maar ook ouders van aspiranten ontstond er een groep leden van 20 tot 35 mensen die een helpende hand boden. Wat dacht je”? de hele bouw door was deze groep BOUWERS zoals ze al heel snel genoemd werden actief bezig met de bouw van onze kantine ’s avonds en in de weekends ze gingen gewoon door.

14 februari 1977, 3 jaar na de verhuizing, kwam er groenlicht van de gemeente door ziekte van een ambtenaar  was onze tekening ergens blijven hangen. Toestemming dus om verder te bouwen, de subsidies en giften kwamen binnen.

21 maart 1977 was het eindelijk zover met een enorme klap ging de eerste paal de grond in na heel veel zelf arbeid door de bouwers en diverse bouwbedrijven was de kantine klaar voor het hoogtepunt het dak kon erop en wel op 22 augustus 1977 met een 80 tons kraan waaraan ons dak bungelde. Met stalen zenuwen werd het dak er netjes op geplaatst. Na maanden ploeteren werd het terras, de bloembakken aangelegd de kantine was klaar.

De officiële opening was zaterdag 29 oktober 1977!

Jannie van der Steen-Willemse

Ander nieuws
EEN DAG OP DE CLUB: GESLAAGDE JUMBO LE FEBRE SPONSORDAG Zaterdag was het dan zover: De JUMBO LE FEBRE sponsordag.…Lees meer
💥SPEL 3: BEERPONG💥 Het derde en laatste spel dat we bekend maken is ‘Beerpong’ 🤩 Het doel van dit spel…Lees meer
Maandag 13 januari is het bestuur weer bij elkaar geweest. Helaas kon niet alle bestuurders aanwezig zijn, maar we hebben…Lees meer
💥SPEL 2: FALL INTO PLACE💥 Het tweede spel dat we bekend maken voor aanstaande zaterdag is ‘Fall into place’ 😱  Het…Lees meer
💥SPEL 1: FLIP THE CUP💥 Het eerste spel dat we bekend maken voor aanstaande zaterdag is ‘Flip the cup’ 😱  10…Lees meer
Array ( [0] => WP_Post Object ( [ID] => 13092 [post_author] => 3 [post_date] => 2020-01-20 16:03:42 [post_date_gmt] => 2020-01-20 15:03:42 [post_content] => EEN DAG OP DE CLUB: GESLAAGDE JUMBO LE FEBRE SPONSORDAG Zaterdag was het dan zover: De JUMBO LE FEBRE sponsordag. Deze dag werd georganiseerd door studenten van de Hogeschool Rotterdam, als onderdeel van hun minoropdracht welke ze momenteel bij RKC WION uitwerken. Via Rotterdam Sportsupport was de vraag binnengekomen of het mogelijk was voor Diego, Nick, Coen en Roy om in het kader van hun studie Sportsponsoring en Sportmarketing deze opdracht bij onze club uit te werken. Uiteraard staan wij hier altijd voor open en na het opstellen van een Plan van Aanpak zijn we gezamenlijk aan de slag gegaan. Als eerste stap is op basis van een aantal interviews met leden van RKC WION een beeld gevormd van hoe de leden naar de club kijken. De resultaten zijn uitgewerkt in een “Brand Bible”welke aan het bestuur is gepresenteerd. Hier zaten zeker een aantal interessante bevindingen en adviezen in welke zeker door het bestuur verder worden opgepakt. Een tweede onderdeel van de opdracht was het organiseren van een sponsoractivatie. Voor de realisatie hiervan werd gekozen voor onze hoofdsponsor, Jumbo Le febre. Marcel Le Febre was direct enthousiast nadat de studenten hun plan hadden uitgelegd en heeft zijn volledige medewerking toegezegd. Hierna werden plannen en acties verder uitgewerkt wat resulteerde in een Dag Op De Club van zaterdag. Na een aantal weken van continue communicatie via de social media van WION over deze dag konden we zaterdag daadwerkelijk ervaren wat er allemaal te doen was. En dat was heel wat. In de hal was een complete lichtshow aanwezig welke bij aanvang van elke wedstrijd gebruikt werd voor de opkomst en presentatie van de teams en arbitrage. Na elke wedstrijd kreeg elk WION-team een tas met drankjes en energierepen en een tegoedbon voor een snackschotel. In de kantine waren de kleuren geel-zwart van Jumbo Le Febre overal aanwezig en in de bestuurskamer waren diverse behendigheidsspelletjes opgesteld. Niet enkel voor de lol, maar hier kon een minuut gratis winkelen bij Jumbo Le Febre gewonnen worden. Aan het einde van de dag werd het team van WION 6 als winnaars uitgeroepen. Binnenkort gaat één van hen de uitdaging aan. Hierbij wil ik niet alleen de studenten Coen, Nick, Diego en Roy bedanken voor de gave dag die zij hebben georganiseerd, maar ook Marcel Le Febre van Jumbo voor de wijze waarop hij heeft meegewerkt aan dit initiatief. Geweldig allemaal! Teun Bijlsma [post_title] => #dagopdeclub [post_excerpt] => [post_status] => publish [comment_status] => closed [ping_status] => closed [post_password] => [post_name] => dagopdeclub-7 [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2020-01-20 16:03:42 [post_modified_gmt] => 2020-01-20 15:03:42 [post_content_filtered] => [post_parent] => 0 [guid] => http://wion.nl/?p=13092 [menu_order] => 0 [post_type] => post [post_mime_type] => [comment_count] => 0 [filter] => raw ) [1] => WP_Post Object ( [ID] => 13076 [post_author] => 3 [post_date] => 2020-01-17 12:00:22 [post_date_gmt] => 2020-01-17 11:00:22 [post_content] => 💥SPEL 3: BEERPONG💥 Het derde en laatste spel dat we bekend maken is ‘Beerpong’ 🤩 Het doel van dit spel is om een pingpongbal in de partycups te gooien, welke aan de andere kant van de tafel staan opgesteld 🤾🏽‍♂️  Als alle partycups geraakt zijn stopt de tijd ✅ Alle drie de spellen worden in viertallen gespeeld 👨🏼‍🤝‍👨🏾👩🏼‍🤝‍👩🏽 Zijn jullie er klaar voor? 👀 #Beerpong #spel3 #dagopdeclub #superzaterdag #JumboLeFebre #RKCWION Zie hier je uitdaging op Facebook [post_title] => #dagopdeclub [post_excerpt] => [post_status] => publish [comment_status] => closed [ping_status] => closed [post_password] => [post_name] => dagopdeclub-6 [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2020-01-17 12:08:24 [post_modified_gmt] => 2020-01-17 11:08:24 [post_content_filtered] => [post_parent] => 0 [guid] => http://wion.nl/?p=13076 [menu_order] => 0 [post_type] => post [post_mime_type] => [comment_count] => 0 [filter] => raw ) [2] => WP_Post Object ( [ID] => 13074 [post_author] => 3 [post_date] => 2020-01-16 19:00:05 [post_date_gmt] => 2020-01-16 18:00:05 [post_content] => Maandag 13 januari is het bestuur weer bij elkaar geweest. Helaas kon niet alle bestuurders aanwezig zijn, maar we hebben wel een productieve avond gehad. Naast de normale gang van zaken, hebben we een aantal zaken besproken waarover we jullie willen informeren.

Verslag jaarvergadering

Het verslag van de jaarvergadering zal worden gepubliceerd: NotALV_191218

Verklaring omtrent gedrag

Op de jaarvergadering zijn de verklaringen omtrent gedrag (VOG) ter sprake gebracht. We hebben inderdaad geconstateerd dat het alweer een paar jaar geleden is dat wij dit van de leden hebben gevraagd. Wij gaan nu snel in kaart brengen wie weer zo’n verklaring moet aanvragen en wij willen dit seizoen weer helemaal op orde zijn hiermee.

Vacatures

Zoals ook op de jaarvergadering ter sprake is gebracht, is het lastig om de vereniging draaiende te houden met vrijwilligers. We zijn erg blij dat veel mensen bereid zijn om de handen uit de mouwen te steken, maar desondanks constateren we dat we niet op elke functie mensen hebben. Tegelijk met de inventarisatie voor de VOG’s, brengen we voor de hele vereniging ALLE vacatures in kaart. Het streven is om deze inventarisatie in februari af te ronden.

(Sport)aanbod WION

De afgelopen maanden hebben we met een aantal van onze partners stilgestaan bij het (sport)aanbod dat WION heeft. Er blijken mogelijkheden te zijn om hierin meer te gaan variëren en daardoor aantrekkelijker te worden voor mensen in de omgeving. Hiermee kan een impuls worden gegeven aan de vereniging en daar zijn we natuurlijk erg naar op zoek. Gezien het voorgaande punt willen we niet zomaar, zonder gedegen te kijken naar de consequenties, het aanbod uitbreiden. Dit betekent dat we een tweetal pilots gaan doen het komende half jaar, waarin we gaan kijken of we het aanbod van WION kunnen uitbreiden en wat de consequenties voor ons zijn. Hierna zal een besluit worden genomen of dit zal worden gedaan. Het gaat om:
  1. Laagdrempelige Beweegtraining overdag voor allochtone doelgroepen en voor mensen die doorverwezen worden door medische en/of maatschappelijke instanties (i.s.m. Beweegplus programma van Rotterdam Sportsupport).
  2. Gezamenlijk met onze sponsor koV BijDeHand organiseren van kinderfeesten.
Teun is namens het bestuur portefeuillehouder voor beide pilots.   [post_title] => Waarover spraken zij [post_excerpt] => [post_status] => publish [comment_status] => closed [ping_status] => closed [post_password] => [post_name] => waarover-spraken-zij-6 [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2020-01-16 21:14:21 [post_modified_gmt] => 2020-01-16 20:14:21 [post_content_filtered] => [post_parent] => 0 [guid] => http://wion.nl/?p=13074 [menu_order] => 0 [post_type] => post [post_mime_type] => [comment_count] => 0 [filter] => raw ) [3] => WP_Post Object ( [ID] => 13071 [post_author] => 3 [post_date] => 2020-01-16 13:00:14 [post_date_gmt] => 2020-01-16 12:00:14 [post_content] =>

💥SPEL 2: FALL INTO PLACE💥

Het tweede spel dat we bekend maken voor aanstaande zaterdag is ‘Fall into place’ 😱 

Het doel van het spel is om zo snel mogelijk 10 partycups op elkaar te stapelen  

Ga jij de uitdaging aan? 👀

#FallintoPlace #spel2 #dagopdeclub #superzaterdag #JumboLeFebre #RKCWION

Zie hier je uitdaging op Facebook [post_title] => #dagopdeclub [post_excerpt] => [post_status] => publish [comment_status] => closed [ping_status] => closed [post_password] => [post_name] => dagopdeclub-5 [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2020-01-17 10:28:10 [post_modified_gmt] => 2020-01-17 09:28:10 [post_content_filtered] => [post_parent] => 0 [guid] => http://wion.nl/?p=13071 [menu_order] => 0 [post_type] => post [post_mime_type] => [comment_count] => 0 [filter] => raw ) [4] => WP_Post Object ( [ID] => 13067 [post_author] => 3 [post_date] => 2020-01-15 13:00:47 [post_date_gmt] => 2020-01-15 12:00:47 [post_content] =>

💥SPEL 1: FLIP THE CUP💥

Het eerste spel dat we bekend maken voor aanstaande zaterdag is ‘Flip the cup’ 😱 

10 partycups staan op de rand van de tafel. Door op de onderkant van de partycup te slaan, probeer je de partycup op zijn kop op de tafel te laten komen. Als alle 10 de partycups op z’n kop staan, stopt de tijd 

Durf jij de uitdaging aan? 👀

#flipthecup #spel1 #dagopdeclub #superzaterdag #JumboLeFebre #RKCWION

Zie hier je uitdaging op Facebook [post_title] => #dagopdeclub [post_excerpt] => [post_status] => publish [comment_status] => closed [ping_status] => closed [post_password] => [post_name] => dagopdeclub-4 [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2020-01-16 16:28:17 [post_modified_gmt] => 2020-01-16 15:28:17 [post_content_filtered] => [post_parent] => 0 [guid] => http://wion.nl/?p=13067 [menu_order] => 0 [post_type] => post [post_mime_type] => [comment_count] => 0 [filter] => raw ) )
Foto's